Tat Gıda Kimin? Tat Gıda Koç Holding’e Mi Ait? Tat Gıda Kaça Satıldı?Tat Gıda, daha önce Tat Konserve adıyla bilinen, 1967 yılında Koç Holding tarafından Bursa'da kurulan bir gıda şirketidir. Şirket, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçeleri ile İzmir'in Torbalı ilçesinde bulunan tesislerinde salça, ketçap, mayonez, domates ürünleri ve sebze konservesi üretimi yapmaktadır. Tat Gıda'nın 3 üretim tesisi bulunmakta olup, domatesli ürünler, hazır yemek ve konserve üretimi bu tesislerde gerçekleştirilmektedir. Şirket, 15 Kasım 2013 tarihinde Tat Gıda ismini almıştır. Vehbi Koç, Tat Konserve'yi kurmadan önce 1950 yılında Hatay'da İsrail'den gelen portakal suyu konsantresi ile tanıştı. Bejerano ile tanıştıktan sonra Türkiye'de bir narenciye fabrikası kurmayı teklif etti, ancak Bejerano'nun önerisi üzerine domates üzerine yoğunlaşıldı. Koç, yabancı ortaklar arayışına girdi ve sonunda Amerikalı bir şirketin ve İsviçreli Migros'un teknik desteğiyle fabrikanın kurulmasına karar verildi. 27 Ağustos 1967'de Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde fabrika açıldı. Mart 1986'da Japon Kagome ve Sumitomo şirketleri Tat Konserve'ye ortak oldular. Vehbi Koç'un vefatından sonra, yönetim kurulu başkanlığını Suna Kıraç üstlendi ve bu görevini 2003 yılına kadar sürdürdü. Şirket, 9 Ağustos 1993'te halka açılarak İMKB'de işlem görmeye başladı ve Aralık 2013'te şirketin borsa kodu TATGD olarak değiştirildi. Maret, SEK Süt ve Pastavilla, 25 Haziran 2003'te Tat Konserve'nin çatısı altında birleştirildi. SEK, 2021'de Çallı Gıda'ya satıldı ve Pastavilla, Durum Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ne satıldı. Mustafakemalpaşa, Karacabey ve Torbalı fabrikaları, Tat Gıda'nın üretim tesislerini oluşturmaktadır. TAT GIDA SATILDI MI?Koç Holding, Tat Gıda Sanayi'ndeki hisselerinin %49,04'lük kısmını ve bazı intifa haklarını sattığını duyurdu. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada, Koç Holding'in yanı sıra Arçelik ve Aygaz gibi Koç Topluluğu şirketleri, Koç Ailesi Üyeleri ve Koç Topluluğu ile ilişkili vakıfların Tat Gıda'daki paylarının %49,04'lük kısmı ve 15 adet kurucu intifa senedi, Memişoğlu Tarım Ürünleri Ticaret Limited Şirketi'ne satılmak üzere bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşma çerçevesinde, Tat Gıda'daki %43,65'lik pay, toplamda 59.364.947,16 TL nominal değer karşılığında 72,023,649.13 dolar bedelle Memişoğlu'na satılacak. Toplamda %49,04'lük hissenin devir bedeli ise 80,915,335.72 dolar olarak belirlendi. Ayrıca, Tat Gıda'nın elinde bulunan 6 adet kurucu intifa senedi, toplam 1,500,000 dolar bedel karşılığında Memişoğlu'na satılacak ve toplam 15 intifa senedinin bedeli 3,750,000 dolar olarak tespit edildi. Devirden önce, Koç Holding, Tat Gıda'nın iki iştiraki olan Ram Dış Ticaret A.Ş. ve Düzey Tüketim Malları Sanayi Pazarlama ve Ticaret A.Ş.'deki bazı payları satın alacak. Bu işlemler, Rekabet Kurumu'nun onayı ve Tat Gıda iştiraklerinin devrinin tamamlanması gibi belirli koşullara tabi olacak. Pay Devir Sözleşmesi'nin imzalanmasından sonra 3 aylık bir süre içinde işlemlerin tamamlanması planlanıyor, ancak taraflar bu süreyi 60 gün daha uzatabilirler. Kaynak: Haber Merkezi